Perfect Fit

Sök

Ange ett nyckelord nedan för att söka efter artiklar och produkter.

HUNDMAT FÖR VARJE SKEDE I LIVET: FRÅN VALP TILL VUXEN

Share Perfect Fit Dela
HUNDMAT FÖR VARJE SKEDE I LIVET: FRÅN VALP TILL VUXEN

FÖRBERED DIG PÅ DE VIKTIGASTE PERIODERNA I HUNDENS LIV

Under sitt liv kommer din hund att gå igenom ett antal fysiska och beteendemässiga övergångar, som alla motsvarar ett visst livsskede och som ofta kräver att kosten anpassas. Från det att hunden slutar dia till dess att den blir gammal förändras dess näringsbehov hela tiden i takt med faktorer som ras, aktivitetsnivå, ålder och specifik tillväxtfas, omgivning och huruvida hunden är kastrerad eller ej.

Du och din valp kommer att uppleva så mycket roligt tillsammans, t.ex. er allra första promenad runt kvarteret. Och det är ju lika bra att erkänna att det också kommer att uppstå irritationsmoment – som när hunden entusiastiskt tuggar i sig dina favoritskor. Men, söndertuggade skor eller ej, dessa upp- och nedgångar kommer med tiden att stärka och fördjupa er relation.

En av de kanske viktigaste milstolparna i hundens utveckling är övergången från unghund till vuxen. Du kan hjälpa hunden att få en så smidig och hälsosam övergång som möjligt. Om du tar reda på lite mer om de fysiologiska förändringar du kan förvänta dig under perioden, kan du anpassa hundens skötsel – och särskilt kosten – efter hudens behov.

FRÅN UNGHUND TILL VUXEN: DET HÄR KAN DU FÖRVÄNTA DIG

Unghundsperioden börjar vid 12 till 16 veckors ålder och varar fram till dess att hunden blir vuxen. När valpen når unghundsålder är dess sinnen (känsel, smak, hörsel, lukt och syn) fullt utvecklade. Vid 7 månaders ålder har de flesta hundar tappat mjölktänderna och fått sina permanenta tänder. Kanske börjar hunden också bete sig som en typisk tonåring, och utmana dig eller andra hundar eller tillfälligt glömma bort det goda uppförandet som mamma, syskonen i kullen och därefter du själv har lärt ut under hundens 3 till 12 första veckor.

NÄR ÄR VALPEN FULLVUXEN?

Det finns ingen säker regel för när hunden nått sin fulla storlek. Faktum är att det varierar avsevärt när din hund slutar växa, främst beroende på hundens ras. Hundar av liten till medelstor ras brukar nå sin fulla storlek när de är runt ett år (ibland tidigare när det gäller dvärgraser) och hundar av medelstor eller stor ras vid ett år till 18 månaders ålder. Hundar av de allra största raserna mognar mycket långsammare och blir fullvuxna först vid över två års ålder.

Tillväxttakten varierar också med storlek och ras. En liten hund når t.ex. ungefär hälften av sin fulla storlek på fyra månader, och tre fjärdedelar av full storlek på sex månader. Som jämförelse kan nämnas att en hund av stor ras når halva sin vuxenvikt vid fem månaders ålder och tre fjärdedelar av vuxenvikten när den är nio månader1. Oavsett ras växer hunden väldigt mycket i de tidiga faserna av sitt liv. Därför är det viktigt att se till att valpen, oavsett hur stor den är, får i sig tillräckligt med kalorier för allt detta växande. De flesta hundar börjar växa långsammare från sex månaders ålder, särskilt de allra största.

Valpar mår bättre av att växa i lagom takt, snarare än så fort som möjligt. Snabbare är alltså inte nödvändigtvis bättre. Valpar som växer för snabbt löper större risk att få problem med skelettet eller gå upp i vikt, med alla de hälsobekymmer det medför. För att en valp ska växa hälsosamt är det viktigt att den får valpfoder med en ”fullständig och balanserad” sammansättning under hela sin tillväxtperiod. Då får den i sig alla de näringsämnen den behöver i rätt mängder.

För information om din valps tillväxttakt, se: Hur använder man WALTHAM™s tillväxtdiagram för valpar?

HUR VET JAG ATT MIN HUND ÄR VUXEN?

Det är viktigt att skilja mellan när hunden vuxit färdigt och när den blir en vuxen hund. När hunden vill bli betraktad som vuxen beror på en kombination av faktorer, bland annat när den blir könsmogen och när den mognar beteendemässigt.

Tikar blir könsmogna vid sex till femton månaders ålder, och hanhundar oftast mellan åtta och tio månaders ålder. Även om din hanhund skulle visa intresse för tikar betraktas han inte som vuxen innan han nått tio månaders ålder, eftersom han fortfarande växer och utvecklas. Tänk på att en hund kan kastreras antingen före eller efter det att den blivit könsmogen. Det är en bra idé att i god tid gå igenom alternativen med en veterinär, så att du väljer det som är bäst för din hund.

Att en hund blivit könsmogen behöver inte betyda att den är mogen eller ”vuxen” till sättet. Det bästa sättet att avgöra om hunden är mogen är att titta på hur den beter sig tillsammans med andra vuxna hundar, och vara uppmärksam på hur dess förhållningssätt och reaktioner utvecklas över tid.

VALPENS NÄRINGSBEHOV: HUR OFTA, HUR MYCKET OCH VAD SKA VALPEN ÄTA?

Valpens näringsbehov skiljer sig avsevärt från den vuxna hundens. Eftersom valpar växer så snabbt, behöver de mycket energi. Även här varierar de exakta siffrorna beroende på hundens ras, men som tumregel behöver en valp som slutat dia från cirka åtta veckors ålder dubbelt så mycket energi per kilo kroppsvikt som en vuxen hund.

I denna bedårande ålder är valpens mage inte särskilt stor, och den behöver därför äta fyra eller fem gånger om dagen för att hålla sig mätt och få i sig tillräckligt. När valpen är runt tio veckor gammal börjar den växa långsammare och kan gå över till tre måltider om dagen. Vid sex månaders ålder kan den gradvis börja äta två mål om dagen. När hunden blivit vuxen är det bra att inte ge fler än två måltider per dag. Ändra istället mängden mat per måltid om det behövs.

Valpar behöver inte bara äta oftare och mer i förhållande till vuxna hundar, utan har också särskilda näringsbehov. Deras kost bör innehålla betydligt mer protein och fett, samt vitaminer och mineraler i rätt sammansättning. För att hålla sig pigga och för friska ben och tänder och ett gott immunförsvar behöver de bland annat vitamin D och A, kalcium och fosfor. Till skillnad från vuxna hundar behöver valpar också omega-3-fettsyror (eikosapentaensyra och dokosahexaensyrasyra) för att utvecklas hälsosamt Med tanke på allt detta är det mycket viktigt att valpen, så snart den slutat dia, får foder som är speciellt anpassat för valpar, och fortsätter äta det under hela unghundsperioden fram till vuxen ålder.

ÖVERGÅNGEN FRÅN VALPFODER TILL VUXENFODER

När hunden går in i vuxenlivet – vanligtvis vid mellan ett och tre års ålder beroende på ras – är det mycket viktigt att kosten anpassas till hundens långsammare tillväxt och eventuellt förändrade beteende. Visst finns det många hundar som älskar att leka långt upp i åldrarna, men det är trots allt naturligt att hunden lugnar ned sig med åren. Det gäller även de mest energiska valpar.

Att anpassa den vuxna hundens kost är särskilt viktigt om hunden är kastrerad. Kastrering leder nämligen ofta till en långsammare ämnesomsättning och kan ge ökad aptit. Till följd av detta kan hunden bli mindre aktiv och få en tendens att gå upp i vikt. I första hand bör du alltså försöka övervaka hundens kaloriintag och vikt. Många rekommenderar dock också att övergå till ett foder som är särskilt utformat för kastrerade hundar eller ett kalorisnålt foder, som ger mindre energi men ändå är näringsmässigt balanserat. Vi rekommenderar att du övervakar hundens kroppsvikt efter kastrering och pratar med din veterinär. Detta är särskilt viktigt om din hund är kastrerad men fortfarande inte har avslutat sin tillväxtperiod. Veterinären kan ge råd om vilken typ av mat din hund behöver och hur man varierar mängderna utifrån hundens näringsbehov, som påverkas både av olika tillväxtperioder och av kastreringen.

HJÄLP DIN HUND ATT HÅLLA SIG I FORM

Om din vuxna hund inte är riktigt lika vild och lekfull som tidigare, blir det ännu viktigare att uppmuntra hunden att vara fysiskt aktiv så ofta som möjligt. Det innebär att gå på promenad ofta och skapa massor av lekmöjligheter. På så sätt stärks bandet mellan er samtidigt som du förhindrar att hunden går upp för mycket i vikt. Kom ihåg att det inte är för utseendets skull som hunden behöver hålla sig i form. Övervikt kan leda till andra hälsoproblem såsom minskad rörlighet och till och med ett kortare liv2.

TIPS OM HUR DU GÅR ÖVER FRÅN VALPFODER TILL VUXENFODER

För att undvika problem med matsmältningen är det viktigt att övergången mellan valp- och vuxenfoder sker gradvis, så att hunden hinner vänja sig. Prova att byta ut lite av valpfodret mot det nya vuxenfodret under en period på 5–8 dagar. Varannan dag ersätter du en större mängd valpfoder med vuxenfoder, och dag åtta bör hunden ha genomfört övergången på ett smidigt sätt. Det är bäst att låta hunden prova olika sorters mat redan tidigt i livet, men om du inte redan har gjort det kan det vara bra att testa nu – steg för steg såklart. Om du vill undvika att din valp eller unga vuxna hund blir alltför kräsen med maten kan du prova att introducera våt- eller torrfoder med nya smaker och konsistenser. Det kan dessutom ge hunden nya njutbara smakupplevelser!

TA TILL SIG ALL INFORMATION

Det kan verka komplicerat att välja rätt kost för hunden under de olika stadierna i hans eller hennes liv, men det finns faktiskt en hel del lättillgänglig information för hundälskare. Var bara noga med att källorna du använder är godkända av veterinärer och innehåller information från experter. Nästan lika viktigt som själva kostanpassningen är att veta när man ska justera hundens kost – och därmed också när det är dags att börja söka efter råd och rekommendationer.

Följ därför hundens fysiska och beteendemässiga utveckling och var lyhörd för hundens behov. På så sätt kan du hjälpa din vän att må bra i varje livsfas.

1 WALTHAM® pocket book of puppy nutrition and care

2 The WALTHAM Centre for Pet Nutrition

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.