Perfect Fit

Sök

Ange ett nyckelord nedan för att söka efter artiklar och produkter.

ATT TA MED EN NY KATT HEM

Share Perfect Fit Dela
ATT TA MED EN NY KATT HEM

Att välkomna en ny katt i ditt hem är en spännande, känslomässig period både för dig/er och din nya familjemedlem. Det kan hända att du är nervös över hur din nya katt eller kattunge kommer att anpassa sig till den nya miljön och nya ansikten. Det är också naturligt för din nya pälsbeklädda kompis att vara orolig under övergången mellan sitt förra hem och det nya. Att förbereda sig för detta spännande ögonblick i förväg hjälper både dig och din katt att slappna av och ha roligt tillsammans redan från första dagen. I den här artikeln rekommenderar vi praktiska saker att tänka på för att göra kattens ankomst i ditt hem till en positiv, glad upplevelse för er båda.

HUR KAN DU HJÄLPA DIN NYA KATT ATT KÄNNA SIG HEMMA?

När det handlar om att välkomna en ny katt i hushållet så är nyckelordet förberedelse och det första som kan förberedas är ett ombonat, säkert hem. Följ dessa enkla riktlinjer för att se till att din nya familjemedlem känner sig bekväm och trygg när den anländer och för att göra ditt hem kattsäkert och till en trygg miljö för ditt husdjur.

FÖRBEREDA ETT OMBONAT HEM...

Först och främst, köp en egen matskål och vattenskål till er nya familjemedlem, föredragsvis i porslin eller rostfritt stål, och placera dem på ett noga utvalt ställe. Grundat på kattens tidigare foder, kan du gradvis byta till ett nytt foder under en veckas tid.

Installera sedan en kattlåda, en för varje katt i hushållet. Kattlådan måste rengöras regelbundet för att hålla den hygienisk. Sätt kattlådan på ett lugnt ställe, långt bort från de utrymmen där katten äter, sover och leker.

Sätt också upp en klösbräda.Det är värt det! Detta undviker inte bara att behöva köpa nya möbler, men det är även viktigt så att din katt ska kunna nöta ner sina klor. Denna förberedande åtgärd är desto mer användbar om det finns andra katter i hushållet.

Glöm inte att köpa några personliga pälsvårdstillbehör till din katt. Att borsta din katt en eller två gånger i veckan, beroende på hårets kvalitet och längd, undviker tovor och förebygger att katten sväljer hårbollar när den tvättar sig.

För att hjälpa din nya kattkompis att känna sig hemma, så kan du även använda syntetiska kattferomoner. Spraya det på möblerna en gång om dagen för att hjälpa din katt att upptäcka sin nya miljö och för att hindra katten från att markera revir! Detta är även användbart om det finns andra katter i hushållet.

... OCH EN SÄKER MILJÖ..

Se till att ta bort alla saker som eventuellt kan vara farligt eller giftigt för din katt. Vissa ämnen är uppenbart farliga för katten som till exempel rengöringsprodukter, men andra, exempelvis choklad, te, kaffe och till och med växter (oleander, liljor, julstjärnor, filodendron, hortensia, hyacinter, påskliljor och tulpaner) är vanligt förekommande gifter för katter.

Säkra alla elsladdar för att undvika att katten eller kattungen biter på dem! Ge din katt en stimulerande omgivning med många små leksaker (t.ex. aluminiumfoliebollar) för att fånga kattens uppmärksamhet och distrahera katten från allt som är farligt. Ta bort alla vassa föremål... eller föremål som kan bitas sönder, slickas på eller förstöras, utom räckhåll. Var också försiktig med öppna fönster för att förhindra att katten ramlar ut.

Utöver detta kan du överväga att föra in kontaktuppgifter till veterinären i din telefon, så att detta finns till hands i händelse av en nödsituation. Gör regelbundna besök för att se till att din katt är vaccinerad, korrekt kan identifieras med mikrochip via ett nationellt register, och har fått lämplig avmaskning/parasitbehandling. Din veterinär kan också tänkas hjälpa dig att sätta ihop ett första-hjälpen-kit, med basala saker som t.ex. ögonsköljningsvätska, pincett, öronsköljningsvätska, förband…

HEMTRANSPORT AV DIN NYA KOMPIS

Skaffa en kattransportbur för att göra färden hem lite mer hemtrevlig för ditt nya husdjur.Att spraya din kattbur med 4 "puffar" med syntetiska katthormoner 1 dag innan åkturen kommer att göra det lättare och tryggare för din katt/kattunge under den första resan. Det är bättre med en bur som öppnas på ovansidan, eftersom den är mer användarvänlig.

Lukten från en gammal leksak eller filt från det hem som katten kom från kan minska din katts oro i början. Det är naturligt att resan, med nya dofter och främmande ljud, bidrar till att din katt kan känna sig rädd och obekväm. En helt naturlig reaktion är jamande, så bli inte orolig, försök bara att minska stimulansen.

FÖRSTA DAGEN HEMMA MED KATTEN

Att få hem din nya katt kan vara mer stressfyllt för både dig och katten än du tror om du inte är förberedd. Tänk på att även om du och din familj är mycket förväntansfulla inför att välkomna katten eller kattungen i ert liv, så behöver den så mycket trygghet som möjligt under denna känslosamma dag. Följ de här enkla stegen för att se till att resan går så smidigt som möjligt och för att göra mötet med familjen till en glad och positiv upplevelse för alla.

MÖTA DEN NYA FAMILJEN

När ni kommer hem, ställ kattburen i ett avskilt rum. Öppna dörren/dörrarna gradvis så att katten kan upptäcka sin nya miljö i sin egen takt. Katter älskar öppna dörrar, men en för stor yta redan från början kan vara överväldigande.

Introducera er nya familjemedlem stegvis till din familj, även andra husdjur. Din kattunge/katt ska lämnas ifred de första dagarna för att den ska kunna anpassa sig till sin nya miljö. Introducera sedan katten gradvis för resten av familjen, utan att tvinga katten att interagera med någon från dag ett.

Undvik alla extrema och stressande ljud så mycket som möjligt. De kan störa eller stressa din nya kattunge/katt, särskilt ljud från hushållsmaskiner (dammsugare, borrmaskin, gräsklippare och så vidare...)

GE EN BRA START MED EN SMAKLIG MÅLTID OCH LEK

Efter byte av foder under 5 till 7 dagar, anpassa näringskvalitet och mängd i din katts måltidsrutin (i genomsnitt 50 g/dag för en katt som väger 4 kg) i enlighet med kattens ålder, status och aktivitetsnivå.

Katter är kända för att dricka dåligt. Se därför till att din katt alltid har rent och färskt vatten lättillgängligt. Du kan också motverka en tendens att inte dricka vatten genom att ge katten fuktig/blöt mat dagligen för att möta det allmänna behovet på 150 ml per dag (för en katt som väger 4 kg).

Vad kan jag göra mer? Ja just det, skaffa lite leksaker förstås! Lek är ett fantastiskt sätt att kommunicera med sin katt. Du kan antingen köpa leksaker, eller helt enkelt improvisera (t.ex. med en tygremsa). Ganska ofta så avgör katten själv vad som är leksaker och inte! Leka är också ett fint sätt att stärka bandet mellan ditt husdjur och dig. Leka är också ett bra sätt att hålla katten stimulerad och aktiv, i synnerhet för innekatter. Så njut av träningen och var beredd på att ha en del tålamod!

Sammanfattningsvis, att se till att din katt har rätt mat och vatten redan från början kommer att göra flytten till ert hem lättare för er nya familjemedlem. Men när de grundläggande behoven är uppfyllda, glöm inte att vad din katt behöver mest är massor av uppmärksamhet och lektid. Se till att planera tid för att leka och börja smida ett kärleksfullt band som växer sig starkare för varje dag!

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.