Perfect Fit

Sök

Ange ett nyckelord nedan för att söka efter artiklar och produkter.

KATT NÄRING: FÖRDELAR MED BLANDAT FODER

Share Perfect Fit Dela
KATT NÄRING: FÖRDELAR MED BLANDAT FODER

KONSTEN ATT BLANDA

Termen “blandat foder” är en vanlig term för att beskriva en näringsrutin som innebär att ge din katt, eller kattunge, en blandning av vådfoder och torrfoder. Fördelarna är många och väldokumenterade. Blandat foder har inte bara en positiv inverkan på din katts allmänna hälsa genom att tillhandahålla balanserad näring och en mer njutbar måltidsupplevelse, men det medför även mätbara fördelar som bidrar till att övervinna ett antal hinder under kattens liv.

FODER FÖR KATTUNGEN: “VARIATION REDAN FÅR BÖRJAN”

Som du säkert redan är medveten om, så påverkas till en början vad din katt föredrar att äta av mammans näringsrutin, och igen, senare av den näringsrutin som du etablerar under det första året. Med tanke på detta så är det mycket fördelaktigt för din kattunge att exponeras för en variation av foder så tidigt i livet som möjligt för att bredda vad katten föredrar redan från tidig ålder. Detta är särskilt relevant när det handlar om att blandat våtfoder och torrfoder eftersom det låter din katt ta del av de fördelar för urinvägar och viktkontroll som vådfoder medför, vid en tidpunkt då katten behöver det som bäst - efter kastrering/sterilisering.

Det rekommenderas att erbjuda din kattunge, mellan 2 och 3 månaders ålder, en variation av olika foder, först blöt (mousser, såser och sedan små bitar av våtfoder), sedan torrfoder (i lämplig bitstorlek!), samtidigt som man beaktar lämpliga övergångsperioder mellan nya recept. Genom att erbjuda denna variation tidigt så kommer din katt, när den når vuxen ålder, att vara mer öppen för att acceptera en variation av foder och minska tendensen till att rata ny sorts foder. Kort sagt, kommer din katt att vara mindre petig!

Några ord från Dr Corinne Leasing, Perfect Fit’s veterinärkonsult – "Även om katter tycker om nytt foder, och gillar att upptäcka nya dofter, smaker och konsistenser, så har man sett att i stressfyllda situationer så kan katten ofta vilja ha det foder som den känner sig "trygg" med och vägra att äta nya typer av foder. Det är därför fördelaktigt att skapa en positiv miljö för din kattunge så att hon kan variera sin måltidsupplevelse och inte bli petig med maten!"

"DEN KASTRERADE/STERILISERADE KATTENS FÖRKÄRLEK FÖR MAT"

Vid ett års ålder så är tre fjärdedelar av alla katter kastrerade/steriliserade och nästan hälften av alla katter är innekatter, vilket är två fenomen som potentiellt kan leda till problem med beteende och minskad aktivitet vilket, bland katter i vår tid, kan öka risken för hälsokomplikationer såsom viktökning eller urinvägsbesvär. Dessutom, när den blir vuxen så innebär detta minskad aktivitet. Det är därför grundläggande för din katts hälsa att justera kattens portioner efter kastrering/sterilisering enligt kattens "idealvikt". Din veterinär kan vägleda dig om detta och svara på dina frågor vid tidpunkten för kastreringen/steriliseringen.

Några ord från Dr. Corinne Leasing, Perfect Fit’s veterinärkonsult – "Efter kastrering/sterilisering så kan din katt få ökad aptit. En vanlig fälla som en kattägare bör undvika är att öka portionsstorlekar i proportion till sin katts ökning i kroppsvikt, och tänka att katten fortfarande växer.

En effektiv metod för att hålla kontroll på vikten är att använda blandat foder och kombinera torrfoder med våtfoder, t.ex. 1 påse om dagen. Den höga fukthalten i våtfoder kommer att främja aktivitet och stimulera till att göra av med kalorier och hjälpa din katt att hålla sig i form.

Utöver detta så innebär att blanda våtfoder och torrfoder olika fördelar som exempelvis att hålla en bra vätskebalans och hålla urinvägarna friska, vilket kommer från våtfoder. Det ger även din katt en chans att exponeras för en större variation i kosten, vilket den kan tänkas gilla!"

NÄRING FÖR ÄLDRE KATTER

Med ökad ålder så bryr sig katten mindre om hur mycket den dricker och urinvägsbekymmer blir ett nytt problem. Fördelarna med blandat foder är viktigare än någonsin i detta stadie i livet eftersom 2 påsar med våtfoder per dag kan tillfredsställa 73 % av kattens dagliga vattenbehov! Bland andra fördelar så kan blandat foder förebygga att din äldre katt drabbas av en rad hälsoproblem relaterade till uttorkning. Till exempel så verkar raserna brittiskt korthår, perser och siames löpa högre risk för så kallade "urinstenar", fasta objekt som bildas av mineraler och som kan göra det svårt, eller rent av omöjligt, för din katt att kissa:

Fakta : Enligt en enkät utförd av WALTHAM®, så är katter, till och med de som är äldre än 7 år, och som får mer än 52 % av sitt vatten från foder, mer fysiskt aktiva än de katter vars kost bara består av torrfoder. Så ligger det till!

OCH SLUTLIGEN...

PERFECT FIT™ har utvecklats baserat på WALTHAM® centrets näringsexpertis . Dessa produkter räknar med faktorer i din katts moderna livsstil och kattens nuvarande behov. Hälsosam näring är givetvis ett "måste", men vi menar att fysisk aktivitet och lekfull interaktion också är nödvändiga för kattens välmående för att kunna ge den bästa livskvaliteten, en som katten kan njuta av från de första åren fram till ålderns dagar

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.