Perfect Fit

Sök

Ange ett nyckelord nedan för att söka efter artiklar och produkter.

NÄR BLIR MIN KATTUNGE EN VUXEN KATT?

Share Perfect Fit Dela
NÄR BLIR MIN KATTUNGE EN VUXEN KATT?

ETT STEG I TAGET: ATT HÄNGA MED I DIN KATTUNGES ÄNDRADE BEHOV

Från att sluta dia till att bli gammal så kommer din katt att uppleva ett antal förändringar både fysiologiskt och beteendemässigt och som bland många andra justeringar kommer att leda till ett ändrat näringsbehov. En av de viktigaste förändringarna i din katts liv är att övergå från att vara en busig, lekfull kattunge till en lika älskad vuxen katt. En annan övergång i många katters liv sker i samband med kastrering/sterilisering, vilket kräver en del ytterligare justeringar i kosten, även en eventuell minskning av kalorier. Som med alla övergångar, så är det lättare för både dig och din katt om du förstår de förändringar som väntar. Att vara förberedd gör att du kan vara mer avslappnad och hjälpa dig att se till att ditt älskade husdjur håller sig friskt och i form i varje stadie av sitt liv.

NÄR BLIR MIN KATTUNGE VUXEN?

NÄRINGSBEHOV OCH LIVSSTADIER

Upp till att din kattunge är sex månader växer den mycket snabbt. Från sex månader och framåt så minskar tillväxthastigheten väsentligt. Vid 12 månader, kommer din nyfikna katt troligtvis att fortfarande se ut som en kattunge i dina ögon och det är högst troligt att hon eller han fortfarande kan ställa till med en hel del bus. Vid 9 till 12 månader har dock de flesta kattungar nått fullvuxen storlek. Vid ett års ålder, så anses din kattunge i allmänhet som vuxen (även om du inte tycker att den beter sig så!).

NÄRINGSBEHOV OCH LIVSSTILSFAKTORER

Allteftersom din kattunge övergår till vuxen ålder så är det viktigt att hänga med i kattens ändrade behov. Förutom att tillväxthastigheten minskar så beror kattens näringsbehov på vissa livsstilsfaktorer. Bland annat så kan dessa omfatta minskad fysisk aktivitet beroende på om din katt har tillgång till att vistas ute eller inte, huruvida katten är kastrerad/steriliserad, om katten är ensamt husdjur eller delar hushållet med andra katter eller hundar, vilket i sin tur gör att katten vanligtvis är mer stimulerad än om den är ensam. Till exempel så kan man förvänta sig att en ung vuxen katt, som har tillgång till att vistas utomhus och som ibland leker med ett annat husdjur i hushållet, har ett högre kaloribehov än en ensam innekatt med en stillsammare livsstil.

ATT FÖRSTÅ SIN KATTUNGES NÄRINGSBEHOV

Det första steget för ett livslångt hälsosamt liv hos din katt är att förstå hur och varför din kattunges behov skiljer sig från behoven hos en vuxen katt. På grund av den lilla magens kapacitet så behöver din kattunge inte bara mat flera gånger om dagen, ibland upp till 18 måltider per dygn för att bli mätt, utan kattungen behöver också mat som är proteinrik, fettrik och balanserad med avseende på mineraler för att möta dess näringsbehov. Trots allt kräver det ju mycket mat för att nå vuxen storlek!

Dessutom, som du säkert redan vet, så har kattungar massor av energi! Med all intensiv lek, bus och tillväxt som pågår så är det särskilt viktigt för din kattkompis att få foder med hög kvalitet och som är näringsmässigt komplett och balanserad. Detta lägger en hälsosam grund för resten av kattens liv.

ÖVERGÅNG TILL VUXEN ÅLDER OCH LIVSSTILSFÖRÄNDRINGAR: DIN KATTS SKIFTANDE NÄRINGSBEHOV

När din kattunge har blivit 6 månader, och mognad för att kunna fortplanta sig snart är uppnådd, så är detta ibland den tidpunkt som anses som bäst för kastrering. Av hälsoskäl så rekommenderar många veterinärer ofta tidig kastrering/sterilisering när din kattunge är mellan 4 och 6 månader gammal. Det är viktigt att vara införstådd med att kastrering/sterilisering kommer att få vissa konsekvenser för din katts aptit och ämnesomsättning. Till exempel så är den kastrerade/steriliserade kattens förmåga att bränna kalorier ändrad och en viktökning med upp till 20 % kan ske snabbt . Det finns också möjlighet att katten blir mer benägen att tigga mat för att försöka mätta sin nya hunger. Därför är det viktigt att vara extra uppmärksam på kattens vikt under denna eventuellt knepiga 18-veckorsperiod efter kastreringen/steriliseringen och att följa kattens näringsintag noga.

ATT BYTA FRÅN FODER FÖR KATTUNGAR TILL FODER FÖR VUXNA KATTER

Vuxna katter behöver mindre foder eftersom aktivitetsnivån minskar (ja, tro det eller ej, men din uppenbarligen hyperaktiva pälsboll kommer faktiskt så småningom att lugna ner sig) och på grund av det faktum att de växer långsammare och har en mindre aktiv ämnesomsättning ifall de är kastrerade. Därför är det i allmänhet då det är bäst att byta från foder för kattungar till foder för vuxna katter runt ett-årsåldern eftersom detta foder är mindre protein- och fettrik. Däremot, vid kastrering/sterilisering, så kan det vara bättre för din kattunge att byta till foder för vuxna katter tidigare, mellan sex månader och ett år, beroende på vad din veterinär anser och när det är identifierat att alla tecken på att kattens tillväxt är klar. Det beror helt på det näringsinnehåll i den formula som du väljer (t.ex. recept för kattungar eller för sterila kattungar från 6 till 12 månader).

KONSTEN ATT GÖRA EN SMIDIG ÖVERGÅNG

Att byta från foder för kattungar till foder för vuxna katter ska göras gradvis och kräver lite planering. Om bytet sker för snabbt så kan det leda till matsmältningsbesvär för din katt. Ett gradvist byte under loppet av 5-8 dagar är bäst för att låta katten vänja sig vid den nya maten. Börja med att blanda i en liten mängd, till exempel 10 %, av vuxenfoder i maten för kattungar. Varannan dag kan du öka procenthalten av vuxenfoder. I normala fall, vid dag sju eller åtta, kommer kattungen att ha genomgått en lyckad övergång. Om du inte redan gjort det, så rekommenderas det ofta att börja med att regelbundet introducera olika smaker och konsistenser på mat, omfattande både torr- och våtfoder. Detta hjälper till att undvika att din katt blir petig med maten. Dessutom är det naturligt för katter att tycka om en variation. 

ATT HÅLLA KOLL PÅ DEN VUXNA KATTENS VIKT

Allteftersom din katt blir äldre och övergår till att äta vuxenfoder så är det särskilt viktigt att hålla koll på kattens vikt. För att kunna hjälpa din katt att hålla en hälsosam vikt, så kan du försöka att lägga till våtfoder till torrfodret. Våtfoder har även fördelen att ha ett mycket högre vatteninnehåll, vilket alltid är bra för katten. Du kan även prova matleksaker som gör det till ett pussel att få ut maten vilket stimulerar katten mentalt. Slutligen kan du även hjälpa katten att hålla en hälsosam vikt genom att regelbundet leka lekar som katten tycker om med hjälp av kattleksaker för att uppmuntra fysisk motion.

DEN UNDERVIKTIGA KATTEN

Emedan de flesta av oss har en tendens att oroa oss för att katten ska bli överviktig, så är det precis lika viktigt att se till att den inte är underviktig. Om din vuxna katt ser smal ut eller plötsligt inte vill äta, så råder vi dig att prata med din veterinär. Att minska i vikt kan vara tecken på hälsoproblem eller att din katts kostbehov inte uppfylls ordentligt. Din veterinär kan ge dig råd om eventuella kostförändringar som kan behöva göras. I synnerhet så rekommenderas det att du avmaskar din kattunge så snart som den har slutat dia för att förebygga tillväxtproblem relaterade till parasiter. Prata med din veterinär om hur ofta du behöver avmaska.

STRÄVA EFTER OPTIMAL NUTRITION FÖR DIN KATT: DET ÄR VÄRT DET!

Så som du märker, att växa upp behöver inte vara svårt för din kattunge, eller stressande för dig, bara du förstår de förändringar som sker fysiskt och beteendemässigt och som din katt kan gå igenom på vägen mot att bli en vuxen katt under en mycket kort period. Det är särskilt viktigt att inte underskatta den avgörande rollen som rätt näring spelar för din kattunges utveckling. Ju snabbare som du etablerar en näringsmässigt balanserad, åldersanpassad kost för din katt, desto bättre är det för katten med avseende på verkliga, långsiktiga hälsofördelar.

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.