Perfect Fit

Sök

Ange ett nyckelord nedan för att söka efter artiklar och produkter.

ATT LÅTA DIN KATT VISTAS UTE JÄMFÖRT MED ATT LÅTA DEN LEVA SITT LIV INOMHUS. TA DET BÄSTA BESLUTET FÖR DIN KATT OCH DIN FAMILJ.

Share Perfect Fit Dela
ATT LÅTA DIN KATT VISTAS UTE JÄMFÖRT MED ATT LÅTA DEN LEVA SITT LIV INOMHUS. TA DET BÄSTA BESLUTET FÖR DIN KATT OCH DIN FAMILJ.

Att välja att låta din katt vistas utomhus eller att låta den vara en innekatt är ofta ett betydelsefullt beslut för nya men även för erfarna kattägare. Om du delar eller har delat ditt liv och din bostad med en katt eller två så har du antagligen redan märkt att ute/inne-debatten har en tendens att vara ett viktigare beslut än att bestämma saker som torrfoder jämfört med våtfoder, att välja rätt kattsand för din katt (liksom vilken som är mest effektiv för er familj) eller bara att bestämma om ni ska låta katten sova i er säng på natten eller inte. Så, oavsett om er nya familjemedlem är en kattunge eller mer erfaren katt, så är chanserna att du så småningom måste tackla det som kan verka vara ett avskräckande beslut: ska jag låta min katt vara ute eller hålla den inomhus? Och eftersom en bra fråga ofta leder till en annan, så kanske du ställer dig frågor som är förknippade med detta, som exempelvis: Vilka är fördelarna med att låta min katt vara utomhus? Vilka är riskerna med att låta katten vistas utomhus? Kan jag släppa ut min innekatt? Kan min katt vara lycklig inomhus? Vad är fördelarna och nackdelarna med en innekatt? Ska jag släppa ut kattungen utomhus? Men det finns ingen anledning att få panik. Med lite förberedelse och eftertanke så behöver dessa frågor inte vara så överväldigande. Faktum är att ett beslut om att låta katten vistas utomhus eller vara en innekatt inte behöver vara en stressfaktor för varken dig eller din katt. För att hjälpa dig ta ett kunskapsgrundat beslut om vad som först och främst är bäst för att din katt ska må bra, och på så vis ta ett beslut som du kan leva med, så föreslår vi att titta på en del av de vanligaste problemen som är förknippade med inne- och utekatter.

ATT RESPEKTERA DIN KATTS INDIVIDUELLA PERSONLIGHET OCH BEHOV

När man väger för- och nackdelar mot varandra med avseende på ute jämfört med inne så är det framför allt viktigt att komma ihåg två saker. Först och främst, precis som människor, så är varje katt olika med individuella personligheter och föredrar olika saker och vad som är bäst för en annan katt kanske inte är det bästa för din. Om du till exempel adopterat en lösdrivande katt, som har vandrat runt hela sitt liv, så kommer din nya kompis troligtvis att vilja gå ut. Å andra sidan kanske din katt haft traumatiska upplevelser med andra djur och kan då vara mer ovillig att gå ut igen. En liten kattunge som aldrig varit utanför din lägenhet, kanske vill gå ut eller också inte. För det andra så finns det inga "rätt" eller "fel" vad gäller inne-/utedebatten. Både ute- och innekatter kan leva långa, tillfredsställande liv, förutsatt att du vidtagit vissa praktiska åtgärder för att göra din katts ute- eller innemiljö så säker och stimulerande som möjligt för katten.

LOCKELSEN MED "DET STORA FRILUFTSÄVENTYRET" OCH DIN KATT

Många katter vill gå ut, i synnerhet efter att de väl fått smaka på frihet utomhus, medan andra katter kan vara blyga och rent av rädda för att våga sig ut i en okänd miljö full av okända sinnesupplevelser. Med detta sagt, så har katter en tendens att vara nyfikna, och är naturliga utforskare. Katter lockas lätt och stimuleras av den myriad av fascinerande synintryck, ljud, smaker, strukturer och dofter som de kan stöta på utomhus som exempelvis insekter, leka med ljus och skuggor, råttor och möss, fåglar samt växter, bara för att nämna några stycken. Så om din katt verkar intresserad av att ge sig ut, eller står och väntar vid dörren, så är det värt att överväga några av de möjliga fördelar och nackdelar med att låta katten vara ute.

VAD ÄR FÖRDELARNA MED ATT LÅTA DIN KATT VARA UTE?

  • Utekatter har tveklöst mer möjlighet till fysisk aktivitet genom att klättra, springa eller utforska. Genom att få ströva fritt eller helt enkelt utforska utomhusmiljön så löper din katt naturligt mindre risk att gå upp vikt.
  • Ute har din katt fullständig frihet att använda instinktiva beteenden som exempelvis att klösa och som du kanske inte uppskattar att katten gör inomhus på exempelvis dina möbler eller dina nya gardiner.
  • Utomhusmiljön erbjuder obegränsade möjligheter för din nyfikna katt att utforska ytor och möta nya synintryck, dofter, smaker, strukturer och upplevelser vilket stimulerar kattens naturliga nyfikenhet och välmående..
  • Du kan skapa en naturlig kattlåda i ett skyddat hörn av trädgården, utöver den kattlåda som används inomhus under regniga dagar eller på natten.
  • Katten kan också tycka om att ha sin egen hörna i trädgården med långt gräs att gömma sig och rulla runt i.

VILKA ÄR RISKERNA MED ATT SLÄPPA UT DIN KATT UTOMHUS?

  • Bilar är ett av de största hoten mot din katt utomhus. Högtrafikerade vägar är särskilt farliga men en katt kan även bli överraskad och skadas av en bil på en lugnare landsväg eller gata.
  • Katter löper också risk att gömma sig under motorhuven på en bil.
  • Din katt kan gå för långt och gå vilse. Trots detta ska man undvika att sätta på halsband för att undvika stryprisk. Att låta sin katt ha ett halsband i rätt storlek och med säkerhetsknäppe samt en ID-bricka är ett bra alternativ.
  • Beroende på var du bor så kan andra djur som exempelvis rävar, hundar och i synnerhet andra eventuellt aggressiva rivaliserande katter också vara ett hot mot din katt.
  • Utekatter är mycket mer utsatta för att drabbas a infektionssjukdomar, särskilt i samband med slagsmål med andra katter. Vanliga allvarliga sjukdomar är bland andra kattleukemi, katt-AIDS, abscesser (varansamlingar under huden) och övre luftvägsinfektioner.
  • Giftiga ämnen som exempelvis snigelgift i form av pellets, spolarvätska eller råttgift är också farliga.
  • En del vanligt förekommande växter och blommor i trädgården som till exempel liljor eller poinsetta (julstjärna) är giftiga för katten.
  • Din katt kan också råka bli inlåst i någons garage eller skjul.
  • Utomhus är din katt mer utsatt för vanliga parasiter som fästingar eller maskangrepp.

Så trots att det finns många fördelar med att låta sin katt vara ute, som till exempel fysisk aktivitet, naturlig stimulans och att få utlopp för instinktivt kattbeteende som att utforska, så finns det definitivt även risker. Dessa omfattar bilar, andra djur, sjukdomar och parasiter, giftiga kemiska produkter eller växter samt att gå vilse eller bli instängd.

ATT GÖRA EN BEDÖMNING AV KATTENS EVENTUELLA UTEMILJÖ

Det är viktigt att fundera noggrant över din katts närmaste utomhusmiljö. Ställ dig grundläggande frågor som Hur långt är det till närmsta väg? Har min trädgård någon typ av staket som kan hålla lösdrivande hundar ute och avskräcka men inte nödvändigtvis förhindra min katt från att ta sig ut? Vilka typer av växter har jag i trädgården? Har mina närmsta grannar hundar? Hur ser familjens schema ut? Kommer någon att vara hemma för att släppa in katten om den känner sig hotad eller måste den stanna ute? Dessa är alla viktiga frågor att ställa sig själv om man överväger denna viktiga livsstilsförändring för sin katt.

ATT VÄLJA ATT LÅTA MIN KATT VISTAS UTE

När du väl har vägt fördelar och nackdelar med att låta katten vara ute mot varandra och lagt ihop denna övervägning med din bedömning av den närmaste utomhusmiljön så kanske du tar beslutet att katten skall tillåtas utforska världen utomhus. Det finns en mängd praktiska saker som du kan göra för att göra din katts upplevelse av utevistelsen så bra som möjligt och att hålla den frisk och säker.

TIPS OM HUR DU KAN MINSKA RISKERNA FÖR DIN UTEKATT

  • Se till att din katt får alla de vaccinationer den behöver.
  • Behandla din katt regelbundet med fästing-, lopp- och maskmedel.
  • Se till att din katt har mikrochip. Ett mikrochip är en permanent form av identifikation. Om ditt älskade husdjur skulle gå vilse eller gå för långt bort från hemmet så är det mycket lättare att hitta katten om den har ett mikrochip.
  • ehandla din katt regelbundet med fästing-, lopp- och maskmedel.Se till att din katt har mikrochip. Ett mikrochip är en permanent form av identifikation. Om ditt älskade husdjur skulle gå vilse eller gå för långt bort från hemmet så är det mycket lättare att hitta katten om den har ett mikrochip.
  • Kastrera/sterilisera din katt. Detta borde hjälpa till att förhindra att katten rör sig för långt bort.
  • Bor du nära en väg, försök att inte släppa ut din katt under tidsperioder med mycket trafik eller i rusningstid.
  • Försök att locka in katten innan det skymmer ute. Katter är mer utsatta för risker på natten, då de kan bländas av bilarnas ljuslyktor.
  • Prata med dina grannar. Kontrollera om din katt använder grannens trädgård för toalettbesök. Se till att din katt har tillgång både till kattlåda inomhus och ett område utomhus. Se till att dessa hålls rena och är belägna på en plats där din katt känner sig trygg och inte är för utsatt för insyn.
  • Är du inte hemma så mycket dagtid för att släppa in eller ut katten, överväg att installera en kattlucka. Det finns kattluckor som är utformade för att känna igen mikrochip för att förhindra att andra katter kommer in.
  • Avlägsna alla farliga kemiska produkter från trädgården och kontrollera med dina grannar för att se vilka produkter de använder.
  • Om det är möjligt ska du se till att det inte finns några giftiga växter i din trädgård som din katt kan tänkas äta på, särskilt om den är uttråkad.
  • Plantera en kattvänlig trädgård med till exempel lavendel.
  • Överväg att skapa en inhägnad i trädgården som låter din katt vara ute utan att låta den gå för långt bort.

SKA JAG SLÄPPA UT MIN KATTUNGE?

Om du vill ge din kattunge möjlighet att utforska utomhusmiljön, så finns det ytterligare några saker att tänka på. Även om du är ivrig att låta din älskade familjemedlem få sol och frisk luft, så finns det ingen anledning att skynda på för fort. Ur din kattunges perspektiv så erbjuder ditt hus eller din lägenhet tillräckligt med möjligheter för att utforska (och busa) och att upptäcka, så det är inte särskilt troligt att katten blir uttråkad i ett tidigt stadium i livet. Världen utomhus är verkligen stor, spännande och kanske till och med lite läskig för en kattunge, så det är ännu viktigare att du tänker på vissa säkerhetsaspekter innan du släpper ut kattungen från huset eller lägenheten.

TIPS PÅ HUR DU KAN SLÄPPA UT DIN KATTUNGE PÅ ETT SÄKERT SÄTT

  • Skydda din kattunge från infektionssjukdomar. Släpp inte ut din kattunge utomhus förrän minst en vecka efter att den fått sina första vaccinationer och behandling mot loppor och mask.
  • Se till att din kattunge fått ett mikrochip innan du släpper ut den.
  • Kontrollera att du tagit bort alla vassa föremål eller giftiga ämnen från trädgården som din katt kan trampa på eller få i sig
  • Välj ett lugnt tillfälle när du släpper ut katten första gången. Se till att inte några byggnadsarbeten pågår i närheten. Höga ljud kan skrämma en liten kattunge.
  • Lämna aldrig en liten kattunge ensam utomhus, inte ens en minut. Din kisse har inte en chans att försvara sig mot andra djur.
  • Always accompany your kitten outside and let her play for short periods of time, then bring her back inside.
  • Följ alltid med din kattunge ut och låt den leka korta stunder och ta sedan in den igen. Håll dig i närheten av kattungen och kom ihåg att kattungar kan vara väldigt snabba, särskilt om de blir rädda.Om det finns möjlighet kan du förvarna dina närmsta grannar om att du ska ta ut katten. Om de har en hund, håll ett öga på kattungen om de träffas.
  • Täck över alla vattenkällor som till exempel fontän eller damm för att se till att kattungen inte ramlar i.

ATT LÄMNA KATTEN INOMHUS: SAKER DU BEHÖVER VETA

När du har övervägt för- och nackdelarna med utomhusmiljö för din katt så kan det hända att du bestämmer dig för att det är bättre att den bara vistas inomhus. Det är ett fullständigt giltigt beslut. Kom ihåg att i slutändan är det du som bäst kan avgöra vad som är bäst för din katt beroende på dina specifika bostadsförutsättningar och kattens behov. Det är dock bäst att vara medveten om både för- och nackdelar med att lämna katten inomhus. Det kommer att kännas bättre att fatta ett kunskapsgrundat beslut och det är troligt att du kommer att kommunicera denna positiva inställning till katten och andra familjemedlemmar. Dessutom, om du är medveten om eventuella nackdelar med en innekatts liv, så är det mer troligt att du kommer att tillämpa några av de åtgärder som kan hjälpa till att se till att din katt förblir lycklig, frisk och stimulerad inomhus, under hela kattens liv.

VILKA ÄR FÖRDELARNA MED ATT HÅLLA KATTEN INOMHUS?

  • Din katt löper mindre risk att drabbas av infektionssjukdomar och parasitangrepp.
  • Din katt löper mycket mindre risk att försvinna eller bli påkörd av en bil.
  • Din katt är skyddad från angrepp av andra djur och i synnerhet av andra katter.

VILKA ÄR DE EVENTUELLA NACKDELARNA MED ATT LÅTA DIN KATT LEVA INOMHUS?

  • katt kan bli frustrerad om den inte får utlopp för sina instinktiva beteenden som till exempel begränsat upptäckande eller klösande. Denna frustration kan stressa din katt och leda till beteendeproblem som att klösa sönder möbler eller att katten inte använder kattlådan utan kissar där den inte ska.
  • Inomhus så tenderar katten att ha mindre möjligheter och utrymme för fysisk aktivitet och löper högre risk för att gå upp i vikt. Vissa katter kan bli uttråkade vilket leder till kroniska inflammationssjukdomar som övervikt, diabetes och artros. Din katt kommer att vara mer beroende av dig för stimulans och det kan vara svårare för en innekatt att klara att du inte är hemma än en utekatt.
  • Det kan vara en utmaning att se till att katten inte tar sig ut, särskilt om det finns barn i huset. Om din katt rymmer så är det troligt att hon blir förvirrad och rädd utomhus.

ATT SKAPA EN SÄKER, STIMULERANDE OCH HÄLSOSAM INOMHUSMILJÖ FÖR KATTEN ENVIRONMENT

Det finns flera enkla steg du kan vidta för att hjälpa till att skapa en positiv, säker och stimulerande miljö för din katt. De flesta av dessa är relativt enkla att ordna och kostar inte särskilt mycket. I det långa loppet så kommer de väsentligt att förbättra din innekatts liv.

TIPS PÅ HUR DU KAN BERIKA DIN KATTS INOMHUSMILJÖ:

  • Se till att din katt kan få utlopp för sina instinktiva behov av att klösa genom att sätta upp både vertikala och horisontella klösbrädor på olika ställen i huset.
  • Försök att göra måltiderna mer stimulerande. ’Puzzle feeders’ kommer att uppmuntra din katt att tänka, minska uttråkning och ge katten lite extra fysisk aktivitet.
  • Installera ett katt-träd för att ge din kisse en chans att klättra.
  • Skapa utsiktsplatser på fönsterbrädor där din katt kan tycka om att hålla ett öga på vad som pågår utomhus. Tänk dock på att det kan vara stressande för katten om den måste se en annan katt på utsidan som tittar in.
  • Se till att alla eventuella insektsnät är säkrade och hela. Träna familjen på att vara noga med att stänga dörren.
  • Även inomhuskatter ska ha mikrochip. Om din katt skulle rymma så kommer den att vara mindre förberedd för utemiljön och ett mikrochip gör det mycket lättare att få se din katt igen.
  • Ta bort eventuella giftiga inomhusväxter och skapa en kattvänlig samling av växter i en inomhusträdgård som din katt kan ha glädje av att utforska. Lek med din katt så ofta som du kan.Det finns många roliga kattleksaker eller så kan du roa dig med att göra egna leksaker.

Nu när du fått en översikt av de viktigaste ämnena att tänka på när du bestämmer dig för vad som är bäst för din katt, inomhus- eller utomhusliv, så har du ett bättre läge att kunna ta ett beslut som kommer att fungera i det långa loppet både för dig och katten. Kom ihåg att detta är ett väldigt personligt beslut som är intimt kopplat med din katts egna personlighet och historia såväl som din specifika hemmiljö. Katter kan vara glada och friska oavsett om de är inne- eller utekatter så länge som du noga uppmärksammar hela omfattningen av deras fysiska, psykologiska och känslomässiga behov och vidtar nödvändiga åtgärder för att hålla dem trygga och stimulerade under alla de olika stadierna i deras liv.

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.