Perfect Fit

Sök

Ange ett nyckelord nedan för att söka efter artiklar och produkter.

HUR KAN MAN STIMULERA SIN INNEKATT?

Share Perfect Fit Dela
HUR KAN MAN STIMULERA SIN INNEKATT?

BERIKA DIN KATTS KUNGARIKE OCH HÅLL DEN NÖJD

I dagens samhälle, har kattens livsstil på ett väsentligt sätt utvecklats till att den ofta lever inomhus och behöver inte längre jaga för att skaffa mat.Båda av dessa förändringar leder till en mer stillsam tillvaro som är långt ifrån de nivåer av fysisk aktivitet som detta dynamiska husdjur naturligt skulle vara engagerad i.

Även om din katt inte kräver en dyr omgivning, så behöver den dock en berikad miljö där den kan hitta många sätt för stimulans genom att leka, gömma sig, utforska, klättra, klösa, markera, observera och naturligtvis sova. Du kan ganska lätt uppnå en sån stimulansrik miljö genom att dra nytta av den vertikala ytan i din bostad med hjälp av katt-träd, kattrep och andra upphöjda möbler, som exempelvis fönsterbrädor eller höga skåp. Och utöver den fysiska stimulans som klättringen ger så kommer även din katt att älska att titta på människor, föremål och små djur från detta utkiksställe vilket bidrar till både psykologiskt och fysiologiskt välmående!

ENGAGERA DIG OCH HÅLL DIN KATT AKTIV

Att låta din katt agera ut sina naturliga instinkter, exempelvis sitt rovdjursbeteende, är mycket viktigt för kattens välmående.Med detta i åtanke är det ideala förstås att kunna låta din katt ha tillgång till ett säkert område utomhus där den är fri att jaga och leka så mycket den vill.Om utomhusmiljön i din närhet är säker så skulle vi rekommendera att din katt ges obegränsad tillgång till detta.Om det däremot inte är på det viset kanske bygga någon form av inhägnad så att din katt kan få tillgång till stimulans från utomhusmiljön på ett säkert sätt.

Några ord från Anne-Claire Gagnon, beteendevetare för katter: ”Fysisk motion genom att utforska och leka har flera fördelar som sträcker sig utöver att göra sig av med och bränna kalorier och bidrar till allmänt välmående. Det ökar mental stimulans samt ökar muskelmassa och därmed din katts metabolism. Det förbättrar även rörelseförmåga och blodflöde, och när katten leker i ditt sällskap, så stärker det även bandet mellan er.”

“KATTKUL FÖR ALLA”

När du förbereder för att leka med din innekatt och stimulera den, tänk på att den kommer att vilja engagera sig mer i vissa typer av lekar och interaktion än andra, och de mest populära aktiviteterna involverar snabba och oförutsägbara rörelser, pipande leksaker, föremål som liknar ett byte och belöning i form av kattgodis! Ett lika stimulerande alternativ när du inte finns i närheten är ett katt-träd där den kan röra sig, klösa, klättra, gömma sig och hålla utkik! Att ändra miljöns utformning då och då för att ge variation hjälper till att behålla kattens naturliga instinkt.

Av erfarenhet vet vi att en annan mycket alternativ typ av stimulans kan komma i form av en hundkompis.Det är faktiskt så att studier har avslöjat att om du har en hund så kommer din katt troligtvis att ersätta en del av den tid den tänker på mat med att istället interagera med sin hundkompis och minskar därför risken för övervikt!

Några ord från Anne-Claire Gagnon, beteendevetare för katter: “Vem kunde tro att stimulans av katten även kan uppnås genom matning?Detta är sant av två skäl.Det första är att hjälpa till med vattenintag genom att ge din katt foder med högt vätskeinnehåll, eller “våtfoder”, vilket har visat sig öka din katts aktivitetsnivå. För det andra, att engagera din katt i lekar där belöningen för att delta är torrfoderbitar eller andra godsaker är en bra metod att övervinna uttråkning genom lek!”

LÄRA KÄNNA VARANDRA

Även om det är positivt att uppmuntra katten till rörelse så är det viktigt att inte överdriva och att respektera ditt husdjurs fysiologiska rytm.I tidiga stadier av samspel så är det bäst att begränsa lekstunderna till 2-3 minuter.Lekstunder och vanligt samspel ska inte tvingas fram och ska inte störa din katts lugn och ro.Vi vill råda till att bara engagera din katt när du känner att den är mottaglig! Varje katt är unik precis som vad den föredrar och kräver.Din katts optimala nivå av motion beror på ett antal medfödda faktorer som exempelvis ras, ålder eller till och med tidigare sjukdomar.För att ta reda på vad detta innebär för din katt så rekommenderar vi att du pratar med din veterinär.

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.