Perfect Fit

Sök

Ange ett nyckelord nedan för att söka efter artiklar och produkter.

LEKAR OCH LEKSAKER FÖR HUNDAR: HUR DU VÄLJER RÄTT FÖR JUST DIN HUND

Share Perfect Fit Dela
LEKAR OCH LEKSAKER FÖR HUNDAR: HUR DU VÄLJER RÄTT FÖR JUST DIN HUND

Vad har de flesta hundar gemensamt, oavsett ras, storlek och till och med ålder? De flesta hundar älskar instinktivt att leka. Om din hund är ensam hemma när du jobbar söker du kanske leksaker som kan göra dagarna mer intressanta för hunden. Eller har du kanske tröttnat på att spela boll och vill prova andra kul inom- och utomhusaktiviteter tillsammans med hunden? I den här artikeln hittar du som är ny som hundägare några idéer om hur du kan göra lekstunderna både roliga och mentalt stimulerande.

VARFÖR ÄR LEKEN SÅ VIKTIG FÖR HUNDENS UTVECKLING?

Leken är mycket viktig för hunden, och har positiva känslomässiga, fysiska och inlärningsrelaterade effekter. Först och främst behöver alla, även din hund, ett utlopp för stress och energi, särskilt efter att ha tillbringat en tid ensam hemma. När du leker med hunden tränar han eller hon också på social interaktion och färdigheter som att komma överens med andra hundar, barn, grannar osv., samtidigt som det känslomässiga bandet mellan dig och hunden stärks. Det är också ett bra sätt att träna koordination och stimulera hunden mentalt på ett sätt som annan fysisk aktivitet, som att springa eller promenera, kanske inte gör. Slutligen är det också en fördel att de flesta lekar uppmuntrar hunden att bli mer fysiskt aktiv, även om ni kanske egentligen leker av andra skäl. Oavsett om du och hunden leker ensamma eller med en vän, inomhus eller i trädgården, i parken med andra hundar eller bara med en leksak bör du alltid tänka på att leken ska ge hunden nöje och rekreation. Och oroa dig inte om du inte har tid med långa, sammanhängande lekstunder; även kortare stunder gör hunden gott och är värda besväret.

LEK OCH SPEL FÖR HUNDAR

Det finns många kul lekar som är enkla och inte kräver några större förberedelser eller komplicerad utrustning. Det är bäst att leka utomhus, men vädret eller det faktum att man saknar gård eller annan lekyta gör att det inte alltid är möjligt. Många lekar kan dock anpassas så att de kan lekas inomhus, om än på ett lite lugnare vis. Här är några populära lekar – vissa fungerar både inomhus och utomhus.

Apport. Ingen lista över hundlekar är fullständig utan den klassiska apportleken. Den går ut på att kasta iväg en boll eller något annat hundvänligt, ofarligt föremål och be hunden hämta det. Den här klassiska leken må verka enkel, men det är inte alla hundar som instinktivt förstår att du vill att de ska hämta föremålet åt dig – och för de som gör det är det ofta en stor utmaning att lämna ifrån sig det. För att den här leken ska fungera måste hunden ha lärt sig att komma när du kallar in den samt bemästra ”loss”-kommandot. När hunden väl är villig att hämta bollen och sedan också ge den till dig kan ni ha kul i timmar och få massor av motion på köpet. Många hundar älskar att spela fotboll med sina människovänner. Apportlekar är självklart roligast utomhus, men i anpassad form kan de lekas även inomhus. Det gäller bara att inte kasta för långt och att hitta en relativt öppen yta där hunden kan röra sig fritt och inte riskerar att springa in i någonting.

Kurragömma: Det här är en härlig lek för dig, hunden och ytterligare en familjemedlem, som kan lekas både inom- och utomhus. Om ni leker inomhus säger du till hunden att stanna med den andra personen medan du går och gömmer dig i ett annat rum. Ropa sedan på hunden, och belöna honom eller henne med massor av kärlek och lite godis när du blir hittad. Den här leken är lika rolig utomhus, men då måste du vara säker på att hunden har lärt sig stanna och komma på ditt kommando. Undvik också att gömma dig alltför långt bort. Om hunden har tillräcklig självdisciplin att vänta på egen hand medan du gömmer dig, kan ni leka kurragömma även utan en tredje deltagare.

Hundfrisbee: Det här är en spännande lek som passar bäst utomhus. Vissa hundar förstår omedelbart att de ska fånga frisbeen och ge den tillbaka, medan andra behöver lite vägledning. Låt först hunden bekanta sig med frisbeen genom att uppmuntra honom eller henne att ta upp den med munnen. När hunden är bekväm med att ta frisbeen lär du honom eller henne att ge den till dig på kommando genom att belöna med en kram eller godbit när du får frisbeen. Öva sedan på att kasta frisbeen till hunden på mycket kort avstånd, och belöna hunden om han eller hon fångar den. Sedan ökar ni gradvis avståndet mellan er för varje kast. Hunden har jättekul och får tillfälle till fin motion med massor hopp och spring, samtidigt som ni tränar apportering. Var dock noga med att välja en frisbee som är gjord för hundar, eftersom hunden kan skada sig på en vanlig frisbee, eller ha svårt att fånga den. Den här leken kräver mycket utrymme. Se också till att inga barn finns i närheten, så att ni inte av misstag träffar någon med frisbeen.

Doftlekar: Hundar föds med ett otroligt luktsinne, som de ursprungligen använde för att spåra bytesdjur. Dagens sällskapshundar får dock sällan chansen att använda denna fantastiska förmåga. Doftlekar är ett givande sätt att locka fram hundens naturliga beteenden och ge honom eller henne en lekfull utmaning. ”Hitta grejen” är en enkel doftlek som går ut på att du visar hunden ett föremål med din eller hundens egen doft på (t.ex. ett klädesplagg eller en hundleksak) och sedan gömmer det någonstans i huset så att hunden får hitta det med hjälp av doftsinnet. Välj ett enkelt gömställe första gången, och höj sedan svårighetsgraden efter hand. Om hunden hittar föremålet kan du belöna honom eller henne med klappar eller en godbit. En annan rolig lek är ”Vilken hand?”. Visa hunden att du håller en av hans eller hennes favoritleksaker (med hundens doft på) i ena handen, och låt hunden lukta på den. Nästa gång döljer du leksaken i ena handen, men visar hunden båda händerna. Ge hunden leksaken först när han eller hon nosat upp rätt hand. Du kan också prova att gömma en godbit under en av två eller tre koppar. När hunden förstått konceptet kan du prova att byta plats på kopparna, med målet att hunden välter omkull rätt kopp för att komma åt godiset. Om det går kan du gömma hundens favoritleksak utomhus och uppmuntra hunden att leta upp den.

Hinderbana: Om hunden gillar att springa kan du bygga en egen hinderbana i trädgården eller köpa färdiga agility-hinder som passar hundens storlek och ålder. I den hemmagjorda varianten kan du använda t.ex. trafikkoner där hunden kan träna slalom eller en kryptunnel för barn som är tillräckligt stor för hunden att krypa igenom utan obehag. Professionell agility-utrustning som du kan använda hemma är t.ex. slalompinnar, hopphinder, tunnlar, hoppringar och balansbommar. Utöver välbehövlig motion ger den här aktiviteten rejält med stimulans för hunden när han eller hon följer kommandon för att klara hindret. Vissa hinderbanor kan också anpassas till inomhusmiljö.

Vattenlekar: Många hundar älskar vatten, och särskilt på sommaren när det blir varmare kanske din hund uppskattar att springa genom en vattenspridare med dig eller leka i vattnet från en trädgårdsslang. Kanske gillar hunden också att hämta leksaker ur vattnet. Om du bor i närheten av ett vattendrag eller en sjö med rent vatten som passar hundens simförmåga kan du prova att kasta ut en hundleksak som flyter och låta hunden hämta den. Det blir också alltmer populärt att paddelsurfa eller paddla kanot med sin hund. Hunden kommer att njuta av att vara på sjön med dig, och vill kanske ta en simtur också. Se till att hunden har hundflytväst, även om du är säker på att han eller hon är en duktig simmare. Om du bor långt från hav och sjöar men har plats i trädgården kan du kanske ordna med en liten bassäng som hunden kan leka och plaska i, särskilt på sommaren. Hunden måste alltid hållas under uppsikt när ni vistas i närheten av vatten.

En tur till hundparken: De alltmer populära hundparkerna är områden där hunden kan springa fritt utan koppel så länge den övervakas av ägaren. Hundparker ger fina tillfällen för din hund att umgås med andra hundar och att leka med dig på en öppen plats. Det är dock inte alla hundar som är bekväma med att träffa andra hundar. Ta det försiktigt i början och försäkra dig om att hunden alltid kommer när du kallar innan du släpper honom eller henne lös på området. Vissa experter rekommenderar också att ni tar en ordentlig promenad innan ni besöker hundparken. På så sätt har hunden redan sprungit av sig lite innan han eller hon ger sig in i en potentiellt mycket stimulerande miljö. I vissa hundparker har man särskilda områden eller tider för mindre hundar. Om du har t.ex. en yorkshireterrier, tax eller dvärgspets (Belgisk vallhund (malinois), berner sennenhund / För Polen kan raserna anpassas efter de raser som är vanligast i internetsökningar eller mest relevanta för marknaden och enligt Walthams policy.), är det inte säkert att hunden känner sig trygg tillsammans med kompisar som är mycket större, såsom en enorm grand danois eller en rejäl labrador.

VÄLJA RÄTT HUNDLEKSAK

Våra fyrbenta vänner har mycket att välja på när det gäller leksaker – både sådana som livar upp leken med husse eller matte och sådana som håller hunden sysselsatt på egen hand. Det finns leksaker för snart sagt varje syfte, så det bör inte vara svårt att hitta något som passar just din hund. Generellt är det bäst att försöka anpassa storleken på leksaken till storleken på hunden; större leksaker är mer lämpliga för större hundar. Tänk dock på att leksaken inte får vara så liten att hunden kan svälja den eller sätta den i halsen. Olika leksaker är också mer lämpade för hundar i olika åldrar. Exempelvis är vissa tuggleksaker särskilt utformade för valpar som håller på att få tänder medan andra är anpassade för äldre hundars tänder. Glöm inte heller att byta ut leksaker som gått sönder eller blivit utslitna, och undvik att ge hunden leksaker avsedda för barn, eftersom de kan vara farliga för hundar. Hundleksaker av god kvalitet är tillverkade i material som tål även intensivt bitande. Här är några populära alternativ:

Pusselleksaker: Dessa leksaker finns i olika former och storlekar och är utformade för att ge mental stimulans och förhindra tristess hos hundar som är ensamma hemma. I de flesta pusselleksaker ingår någon form av godisgömma, t.ex. en kula med en öppning där du kan placera en godbit. Öppningen kan sedan justeras beroende på hur svårt du vill att det ska vara för hunden att komma åt godbiten. Det finns också studsiga gummileksaker som det går att gömma godis i. En pusselleksak kan också bestå av ett pusselbräde där godbitar göms i olika hål med skivor som kan skjutas åt sidan eller en plyschleksak fylld med pipleksaker som hunden kan försöka få ut.

Vattenleksaker: Om din hund gillar vatten har ni massor av leksaker att välja på, t.ex. frisbees som flyter eller leksaker i form av ”stenar” som du kan kasta smörgås med och låta hunden hämta ur vattnet, gummileksaker med rephandtag eller leksaker som går att fylla med vatten som sedan gradvis läcker ut när hunden tuggar på leksaken – ett fint sätt att svalka sig på sommaren.

Tuggleksaker: Hundar har verkligen ett stort behov av att bita och tugga – men det har du nog redan märkt! Faktum är att tuggandet är nödvändigt för hundens mentala och fysiska hälsa. Att tugga maten räcker inte för att tillfredsställa detta instinktiva behov, som finns hos alla hundar. Det finns många slitstarka och ”oförstörbara” tuggleksaker på marknaden, men det är viktigt att inte ge hunden leksaker som är så hårda att tänderna skadas eller så mjuka att hunden lätt tuggar sönder dem. Dessutom måste leksaken vara så stor att hunden inte kan sätta den i halsen och kvävas.

Leksaker att gosa med eller bära runt: Många hundar, särskilt små valpar tycker om att leka med, sova med eller bara bära runt en snuttefilt eller favoritleksak. Det kan vara allt från en gammal tröja till en leksak som är särskilt utformad för ändamålet. Se bara till att den är slitstark och lätt att tvätta.

När det gäller att leka med hunden är möjligheterna oändliga. Du kan ge hunden mentala utmaningar, låta honom eller henne utveckla sin sociala kompetens eller uppmuntra till fysisk aktivitet. Framförallt kan ni ha riktigt kul tillsammans! Om hunden inte omedelbart visar någon entusiasm inför en lek eller leksak ska du inte ge upp. Det kan ta en stund innan han eller hon förstår poängen med den nya leksaken eller reglerna för leken. Om hunden inte verkar intresserad lägger du undan leksaken en stund och tar fram den igen senare eller provar leken igen en annan dag. Det kan också vara så att hunden verkligen inte gillar en viss lek eller leksak. Om det verkar så provar du bara med en annan lek eller leksak som kan passa hundens smak och läggning bättre. Förr eller senare hittar du en lek eller en leksak som hunden älskar och som ni kan ha roligt med i timmar, samtidigt som ni stärker er relation.

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.