Perfect Fit

Sök

Ange ett nyckelord nedan för att söka efter artiklar och produkter.

KATTLEKAR: VARFÖR ÄR DET SÅ VIKTIGT?

Share Perfect Fit Dela
KATTLEKAR: VARFÖR ÄR DET SÅ VIKTIGT?

Har du någon gång slutat med vad du höll på med bara för att titta på när din katt leker som om den fortfarande var en kattunge?Att leka är extremt viktigt för din katt eftersom det låter den tillfredsställa sina naturliga instinkter som exempelvis att observera, utforska, klättra, slå med tassen och att fånga.Men att leka innebär mycket mer än så - det är också ett tecken på att din katt mår bra och är vid god hälsa, att katten är tillräckligt stimulerad samt att den har en balanserad livsstil vilka alla bidrar till kattens allmänna välmående. Så ta chansen att stimulera och behålla din katts leklust genom hela livet!

Dr Sandra Mc Cune, forskare på WALTHAM®.De allra minsta upplevelserna kan ha varaktiga effekter på din kattunges beteende för resten av dess liv. Under denna viktiga period, så är lek ett naturligt beteende som din kattunge kommer att använda för att fin slipa sin inlärning, för att upptäcka miljön runt omkring och, viktigast av allt, för att lära sig tilltro och kunna knyta an till andra människor och djur i sin omgivning.

LEKEN ÄR EXTREMT VIKTIGT FÖR KATTUNGENS UTVECKLING.

Några ord från Dr Corinne Leasing, konsultveterinär för Perfect "Att leka är nyckeln till hälsosam utveckling för din kattunge och särskilt för den mentala utvecklingen under socialiseringsstadierna.Det rekommenderas därför att du drar fördel av, och uppmuntrar, din kattunges naturliga nyfikenhet.Denna nyfikenhet kan lätt stimuleras med snabba och oförutsägbara rörelser hos små föremål och leksaker som kommer att fånga kattungens fulla uppmärksamhet.Små, mjuka föremål är också perfekta för att locka din nyfikna lilla vän.Du kan också försöka stimulera kattungen genom närvaron av andra husdjur och på så vis uppmuntra samspel genom lekfullhet."

Det finns många lekar som din kattunge helt enkelt inte kan motstå: att leka kurragömma i en pappkartong, dingla med ett mjukt föremål, ge katten en fjäder att fånga, snabbt dra undan föremål framför nosen på katten så att hon kan slå med tassen efter föremålet samt ta fram och ta bort små, lockande föremål in och ut ur kattens synfält.Se bara till att du håller händerna borta från leken eller så kanske katten tror att de är ett byte!Vi vill också rekommendera att undvika att frustrera katten genom att aldrig låta den vinna - ingen gillar att förlora om och om igen, särskilt inte i ung ålder!

Din kattunge kommer också att tycka om att leka med skallrande föremål, särskilt när katten listar ut att ljudet kommer från kattmat på insidan av föremålet.Du kan lätt tillverka föremål själv, till exempel en perforerad, tom plastflaska fylld med torrfoder som långsamt släpper ut små bitar när man leker med den!

LEKTID MED DIN KATT

Från en kattägares perspektiv så är leken ett av de mest givande, roliga och trevliga sätten att hålla din vuxna katt stimulerad och i form Trots att din fullvuxna katt säkert har uppfunnit många roliga lekar för att distrahera sig själv, så finns det inget som säger att du inte kan erbjuda andra lekar för att hålla katten alert! Bordtennisbollar är ett exempel på ett jättebra sätt att locka fram lekfullhet hos din kattkompis.Trots att det inte är en standardkattleksak, så är pappkartonger nästan alltid högt uppskattade hos katter eftersom de älskar att gömma sig i dem, flytta runt dem och klösa på dem. Låt bara inte katten tugga på kartongen!Samma intresse brukar små, föredragsvis lurviga, föremål väcka eftersom de lockar fram rovdjursinstinkten i katten.

Genom att optimera din bostadsyta på höjden kan du också öppna upp en helt ny värld för din rörliga kompis och kan öka exponering för olika stimuli. Allt ifrån att klättra till att gömma sig och till att observera, så kommer din katt att älska att ha tillgång till höjd för att kunna se vad som pågår runt omkring. Dessa nya ställen kan också bli bra sovställen för din katt! Du kan också fundera på att flytta runt möbler då och då för att låta katten utforska nya ställen och skapa nya utsiktsplatser där katten kan hålla ett öga på dig!

Allt eftersom åren går, så är det troligt att din katt blir mindre och mindre lekfull och aktiv, vilket är helt normalt. Vissa katter leker efter 8 års ålder och en del inte. Trots detta, oavsett kattens ålder, så kan du alltid locka din katt att engagera sig i lek. Var bara medveten om att den kanske inte svarar på din invit!

SÄTT ATT LEKA MED DEN ÄLDRE KATTEN

Det förändrade beteendet hos äldre katter förknippas ofta till en försämring av deras sinnes- och organfunktioner. Med minskad rörlighet så är din katt kanske inte lika lockad av att utforska, eller till och med att leka, och kanske vänjer sig till med en mera stillsam tillvaro. I detta stadie av kattens liv, så är allt du kan göra att försöka ändra det lite slöa beteendet till lekfullhet genom att kittla hennes kattinstinkt, den instinkt som gör att katten älskar att titta på fåglar ute eller att slå tassen efter ett dinglande föremål.

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.