Perfect Fit

Sök

Ange ett nyckelord nedan för att söka efter artiklar och produkter.

HÄLSOSAM KATTVIKT: VAD INNEBÄR DET & HUR HÅLLER JAG KOLL PÅ DETTA?

Share Perfect Fit Dela
HÄLSOSAM KATTVIKT: VAD INNEBÄR DET & HUR HÅLLER JAG KOLL PÅ DETTA?

PAINON VIKTKONTROLL OCH KATTMAT: SÅ VAD HANDLAR DET OM?

Att se till att katten har en hälsosam vikt är nödvändigt för kattens hälsa, både kortsiktigt och långsiktigt. Det bidrar inte bara till allmän livskvalitet, men kan även hjälpa till att minska hälsorisker och hjälpa till att förlänga kattens livslängd.

Tyvärr visar nyligen genomförda undersökningar att 50 % av husdjur är antingen överviktiga eller feta.Denna höga procentsats beror till stor del på att husdjuren inte får en kost som är anpassad till livsstilsförändringar över tid, exempelvis specifika näringsbehov och/eller mängd mat. Precis som man kan förvänta sig, på samma sätt som med människor, så beror ditt husdjurs näringsbehov på dess livsstil.

Det är en fråga om balans.

Dock kan viktökning hos katter även bero på andra inverkande faktorer som till exempel:

  • Kön
  • kastreringsstatus
  • Tidigare sjukdomar
  • Ålder
  • Brist på motion.

Det är idag vida erkänt att livsstilen för ett husdjur i vår tid kräver en mer individualiserad kostrutin där de mest påverkande livsstils- och livsstadiefaktorerna ska övervägas.

ATT HITTA RÄTT BALANS

Om du undrar hur mycket mat du ska ge din katt, så kan du se till att ge ditt husdjur den mest lämpliga mängden mat i relation till djurets kön, ålder, livsstil och beroende på om djuret är kastrerat/steriliserat, eftersom detta är nyckeln till att hålla en hälsosam kroppsvikt.

Några ord från Dr Cornelia Ewering, en nutritionsexpert från Perfect Fit : "Även om "hur mycket" mat du ger ditt husdjur spelar stor roll för kattens vikt, så är "hur" och "när" ibland lika viktigt. Måltider upptar mindre än en timme av din katts dag, den spenderar större delen av tiden med att sova (14 till 18 timmar per dag). Därför måste kattens måltider spridas ut under dagen, i mindre mängder. Särskilt utformade torrfodersautomater kan vara ett bra alternativ, som skapar ett effektivt mellanrum mellan måltiderna under dagen. Detta har också den extra fördelen att ge mental stimulans till din katt eftersom den uppmuntras att få leta efter och arbeta för sin mat!

Lemmikin nauttiman kalorimäärän muuttaminen on kuitenkin vain osa ratkaisua. Eläinlääkärin suosittelema kissanruoka voi auttaa, mutta lemmikkisi painon onnistunut tasapainottaminen vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa. Siihen liittyy terveellinen elämäntyyli ja säännöllinen liikunta, joka voidaan itse asiassa saavuttaa leikin kautta.

Perfect Fit™ konsultoiva eläinlääkäri Corinne Lesaine kertoo Kissasi pysyy kunnossa leikkimällä saalistus- ja etsintäleikkejä. Virikeköyhässä ympäristössä syöminen on yksi kissan tavoista käsitellä ikävystymistä ja jos kissalle annetaan ruokaa ja herkkuja kerjäämisen tuloksena, se vahvistaa tätä käytöstä. Kannattaa mieluummin säästää herkut leikki- tai oppimisaikaa varten, sillä hauskat ja virikkeelliset leikit tarjoavat mahdollisuuksia miellyttää kissaa ja estää ikävystymistä ja voit niiden aikana palkita kissaa. Jotta kissan paino pysyisi terveellisellä tasolla, ruoka-annosten kokoa tulee muuttaa ottaen huomioon päivän aikana saatujen herkkujen määrä.”

DE TERVEELLINEN KOLMIKKO

Ei ole mikään salaisuus, että keskeistä lemmikin hyvinvoinnin onnistuneessa hallinnassa on integroidun lähestymistavan käyttö. Siinä yhdistyvät terveellinen ravitsemus (myös painoa hallitseva kissanruoka), oikea määrä liikuntaa ja virikkeitä leikkisän vuorovaikutuksen avulla. Nämä kolme ’ydinarvoa’ voidaan ilmaista kissan hyvinvoinnin kolmena pilarina ja ne ovat ruoka/liikunta/leikki. Uskomme niiden olevan keskeisiä lemmikkisi hyvälle kunnolle koko sen eliniän ajan!

Med detta sagt, är dock justering av antalet kalorier bara en del av lösningen. Kattmat som rekommenderats av en veterinär kan vara till hjälp, men att lyckas med att balansera din katts kroppsvikt kräver ett brett synsätt som innefattar en hälsosam livsstil med regelbunden motion och som faktiskt kan uppnås genom lek.

Några ord från Dr Corinne Leasing, veterinärkonsult för Perfect Fit – "Din katt håller sig i form genom jakt- och söklekar. I en miljö med dålig stimulans, så ser din katt maten som ett sätt att bekämpa uttråkning, och att ge med sig när katten tigger och att ge den kattgodis förstärker endast detta beteende.Du kanske kan fundera på att spara godiset till lekstunden eller träningen, eftersom dessa är utmärkta möjligheter för dig att göra katten nöjd och motverka uttråkning med roliga och stimulerande aktiviteter där du kan belöna henne under tiden.För att hjälpa katten behålla en hälsosam kroppsvikt så ska matportionerna justeras i enlighet med det antal godisbitar som katten fått under dagen.

DEN HÄLSOSAMMA TRION

Det är ingen hemlighet att en av nyckelfaktorerna till att ditt husdjur ska må bra är ett integrerat förhållningssätt som kombinerar hälsosam näring (så småningom med hjälp av kattmat för viktkontroll), rätt mängd motion och mental stimulans genom lekfull interaktion. Dessa tre "kärnvärderingar" kan ses som de tre pelarna för välmående och består av mat/rörelse/lek, och som vi är övertygade är nyckeln till att hålla ditt husdjur i form under hela dess liv!

Tanken med detta integrerade förhållningssätt är att de tre pelarna arbetar tillsammans och varje pelare stödjer de andra för att förbättra ditt husdjurs allmänna hälsa.Förutom att bara ge ditt husdjur en mer balanserad livsstil i allmänhet så kan detta förhållningssätt leda till en närmare interaktion mellan husdjur och ägare.Detta är något som alla vinner på!

Hantera husdjurets vikt kräver en viss mängd disciplin, men är grundläggande för att bevara djurets hälsa och se till att det mår bra under hela livet.Precis som att kvaliteten på och mängden av den mat som du ger din katt är två avgörande faktorer, särskilt hos kastrerade/steriliserade katter som har en större tendens att öka i vikt, så är det lika viktigt att ge katten möjlighet att röra sig och vara fysiskt aktiv.Vi förutspår att leken snart blir din bästa vän när det gäller att motivera din katt!

Holmes KL, Morris PJ, Abdulla Z, Hackett R, Rawlings JM. Risico factoren geassocieerd met overgewicht bij honden in GB.J Anim Physiol Anim Nutr.2007;91:166-167.

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.